8. aug, 2022

PASSIVITET

Att träna din hund så att den i olika miljöer kan hålla sig lugn och passiv är något av det viktigaste du bör göra!!! Vi människor lever på ett så annorlunda sätt än vad som är naturligt för hundarna, vilket oavsiktligt sätter en hel del krav på hur dom ska föra sig i denna miljö. Många hundar klarar av det utan på problem och andra har det mer kämpigt. Här är det ni hundägare som ska kunna guida era hundar och lära in en mer tydlig av-knapp. Allt för ofta fokuserar och omedvetet belönar dagens hundägare en exalterad/stressad sinnesstämning. Detta vill jag lyfta fram och få fler hundägare att se, så att dom kan leda sin hundar genom livet på ett mer balanserat sätt!

Nu under sommaren har många ägare hört av sig till mig med problem om att hunden har svårt att vara lugn vid restaurangbesök, picknickar eller när det kommer hem gäster. Då skälls och gläfs det, hunden får en massa myror i brallorna, hundägarna blir stressade och det som skulle blivit en härlig stund blev allt annat än det!

 

Så istället för att hoppas på det bästa kommer här 8 tips på hur du kan träna din hund till att vara passiv:

 

  1. Börja inomhus! Välj en tydlig plats för din hund, förslagsvis en hundbädd eller filt. Har du en valp eller hund som är orolig när du är långt ifrån börjar du med att ha platsen nära dig. Sätt ett koppel på hunden och led den till den anvisade platsen. Beröm lugnt när den har 4 tassar på platsen.
  2. Håll koll på sinnesstämningen – att vara lugn är det som ska löna sig. Har din hund svårt för att vara kvar på platsen så kräv inte att den ska vara kvar så länge men tänk på att det är DU som ska bjuda ut hunden.
  3. Det kommer krävas en hel del upprepning här och därav kopplet. Det tar bort eventuellt irritation och frustration från oss. Ju mindre vi använder oss av talet här, desto mer kan vi tydligt visa med kroppen och rätt sinnesstämning i oss vad hunden ska göra.
  4. Öva den tiden på dygnet som er hund naturligt sett är trött. Den ska vara rastad, mätt och nöjd – då har vi bäst förutsättningar att lyckas.
  5. När hunden har förstått att den ska vara kvar på den anvisade platsen, först då lägger vi till det momentet att vi människor rör på oss men hunden ska vara kvar. Det kan tex vara det faktum att du går från soffan ut till köket för att hämta ett glas vatten medan hunden ska vara kvar.
  6. Därefter testar vi att öka avståndet till hunden. Från att den har varit precis bredvid oss till att flytta ut den anvisade platsen någon meter eller två. 
  7. Blir det fel för många gånger i rad ta då ett eller ett par steg tillbaka. Hunden kommer alltid visa er vad som funkar och inte. Lita även på er magkänsla! Är det faktiskt så att hunden blir orolig och har svårt att ligga kvar av den anledningen eller har du en hund som gillar att testa gränser. Anpassa ditt sätt att hantera situationen utefter det.
  8. Först när hunden klarat av dessa steg, då tar vi med oss övningen ut! Börja i en omgivning med få distraktioner. Ta med dig en filt till vovven och gör övningen precis så som du gör den hemma. Tänk på att när det är en svårare miljö måste vi förenkla förutsättningarna för hunden att lyckas. Det kan vara det faktum att vi är nära hunden eller att vi gör övningen under en kort stund. Gör sedan övningen i svårare och svårare miljöer.

 

Lycka till med träningen!

//Sanne

 

Ett hundliv i balans.

Dela den här sidan