Ett hundliv i balans
20. mar, 2020
Vad innebär krav? Och när vägleder man egentligen sin hund?
Både kravet och vägledningen kräver empati, förståelse och en skopa kärlek. Detta är bara en liten del i er kommunikation tillsammans och handlar absolut inte om makt från människans sida.
Först och främst, ta dig en funderare på vad det är för individ du har som familjemedlem. Många gånger projicerar vi människor våra egna känslor på hunden som denna då reflekterar – så var ÄRLIG! Utmana dig själv, vem är min hund på riktigt?
Våra hundar är smarta, oj jösses så smarta de är! Vi alla vet ju vad ”ett par hundögon” betyder och det är ju enbart för att hunden själv har räknat ut att ser jag ut på det här sättet så smälter människans hjärta och jag får det jag ville ha. Men glöm inte heller det faktum att hundarna också räknar ut att om jag spelar tuff så backar människor/hundar eller ser jag väldigt ynklig ut så slipper jag göra det matte och husse sa.
För att göra det lite krångligare så är ju våra hundar inte bara det ena eller det andra. I den ena situationen kan vi ha en tuffing som älskar att utmanas medan i den andra stunden har den tappat självförtroendet och något är den övermäktig.
Här hemma har jag en självsäker dam. Jag ställer krav på henne som jag vet att hon klarar av, jag berömmer men pjoskar inte. Med henne kan jag vara väldigt tydlig och rak för jag vet att hon kan ta min direkthet. Jag har också en kille här hemma som ligger mer åt det nervösa och lättängsliga hållet. Honom vägleder jag mest, bygger upp. Med honom pjoskar jag, är lättsam och väldigt lekfull. Här är dock väldigt viktigt att man har öppna ögon och litar på sin intuition. Du ska inte fastna i det byggande och pjoskande stadiet för länge – någonstans på vägen har ju hunden byggt upp sig och börjar klara av situationerna den utsätts för. Allt som oftast är det vi människor som är allt för sena på det hela.
Ett Hundliv i Balans
//Sanne
Ps. Vill du veta mer om krav och vägledning? Häng med på vår kurs i Naturligt Ledarskap Steg 1