31. jan, 2020

Den frågande hunden

DEN FRÅGANDE HUNDEN

Jag fick för en tid sedan en reaktion på min mening ”Det du vill ha är en frågande hund”. Den här personens slutsats av den meningen var att hunden då agerar som en slav och att individen då inte kan/får göra några egna beslut. Jag blev upprörd till en början men lyckades sen neutralisera mig och kunde glädja mig åt att mina vyer vidgats. Det som var en självklar betydelse för mig sågs ur ett annat ljus för någon annan. Jag fick en anledning att förbättra mig själv och hur jag uttrycker mig – så tack!

Så, vad menar jag då med en frågande hund? Vi människor frågar varandra hela tiden och då menar jag inte ”Hur mår du idag”. Vi frågar om ett visst beteende är okej för stunden. Tex om du är gäst hos någon ”Är det okej om jag tar ett glas vatten”. Vi vet redan från början att detta är okej, men frågan är ett resultat av ömsesidig respekt och vänskaplighet. Inom familjen och sina närmsta relationer kan frågan om ett visst beteende ta sig i uttryck som ”Är det okej om jag lägger mig hos dig?” Detta är inte ett resultat av att agera som slav, utan kommer från en plats av kärlek. Jag frågar dig av kärlek, jag respekterar ditt svar oavsett vad det blir.

Hur kan detta då se ut med din hund? Ligger hunden och sover i sin säng går jag ju inte dit och stör den. Lika lite vill jag att mina hundar ska störa mig när jag ligger och sover. Ömsesidig respekt. Frågar jag min hund om den vill komma och mysa och jag blir nekad så är det helt okej. Vill min hund komma och mysa med mig men jag inte kan eller vill just då, vill jag ju att mitt nekande ska kännas helt okej.

Alla hundar har olika förutsättningar, så för individer som i sig är lite mer burdusa kan det vara en större utmaning att lära hunden att börja fråga i vissa situationer. När du övat upp denna färdighet får du en mycket trevligare hund både i interaktion med människor men även andra hundar. Du får en hund som automatiskt blir lyhörd och öppnare för energier och intentioner, som förstår att allt inte handlar om sig själv. Detta minskar risken för missförstånd och konflikter då din hund inte agerar ångvält och med ett ”jag SKA” tänk. Den här färdigheten kan vi människor också öva på, så fokusera nu inte bara på din hund 😉

OBS! Självklart menar jag inte att din hund ska fråga dig om allt. Då tar du istället rollen som curlingförälder och sätter hunden i en sits med noll individuell utvecklingsförmåga.

 

//Sanne

Ett hundliv i balans

Dela den här sidan